land of decay
Sunday, June 5
  "Να μην υποτάσσεσαι σε τίποτα;"
«Να μην υποτάσσεται σε τίποτα; ούτε σε άνθρωπο, ούτε σε έρωτα, ούτε σε κάποια ιδέα, να έχεις εκείνη τη μακρινή απόσταση που συνίσταται στο να μην πιστεύεις στην αλήθεια, ούτε, αν υποθέσουμε πως υπάρχει, στη χρησιμότητα να τη γνωρίζεις; σε αυτή τη σφαίρα, νομίζω, πρέπει να εκτυλίσσεται, για τον εαυτό της, η εσώτερη πνευματική ζωή αυτών που ζουν χωρίς να σκέφτονται. Να ανήκεις σε κάποιον; ιδού η χυδαιότητα. Πιστεύω, ιδανικά, γυναίκα ή επάγγελμα, όλα αυτά είναι κελί και χειροπέδες. Να είσαι και να παραμένεις ελεύθερος. Η ίδια η φιλοδοξία, αν γίνει υπερηφάνεια και πάθος, είναι ένα φορτίο, και δεν θα νιώθαμε υπερηφάνεια αν κατανοούσαμε ότι είναι ένα σκοινί από το οποίο μας τραβάνε. Όχι, ούτε καν δεσμούς με τον εαυτό μας! Ελεύθεροι από τον εαυτό μας και από τους άλλους, στοχαστικοί χωρίς έκσταση, σκεπτόμενοι χωρίς συμπέρασμα, θα ζήσουμε, απελευθερωμένοι από το θεό, το μικρό διάλειμμα που είναι διάσπαση της προσοχής των δημίων παραχωρεί στην έκστασή μας στη διάρκεια της παρέλασης. Αύριο μας περιμένει η γκιλοτίνα. Αν δεν είναι αύριο, είναι μεθαύριο. Ας βγάλουμε περίπατο στον ήλιο την ανάπαυσή μας πριν από το τέλος, αγνοώντας συνειδητά τους σκοπούς και τις συνέπειες. Ο ήλιος θα χρυσίσει τα χωρίς ρυτίδες μέτωπά μας, και η αύρα θα φέρει δροσιά σε όσους έπαψαν να ελπίζουν».

- Φερνάντο Πεσσόα -

Από τα εγκαίνια του μπλογκ σκεφτόμουν να το βάλω, τώρα το αποφάσισα.
Τα καλά του ελληνικού ινδυμηδια. Πολλοί τρελλοί να συνεισφέρουν ότι τους κατέβει.
Τί πιστεύουν γι' αυτό οι συνάδελφοι/ισσες συγγραφείς;
Να ένα έναυσμα για συζήτηση, και πολλά σχόλια.
Αν ενδιαφέρεται κανείς...
Γιατί ο Πεσσόα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, μπορεί να πέθανε ως κατακαημένος λογιστής της Λισσαβόνας που τα έγραφε αυτά κρυφά.
Και συμφωνούμε σε αυτά που γράφει;
Γιατί εγώ διαφωνώ ότι τα ιδανικά είναι κελί και χειροπέδες. Γιατί και αυτό είναι αγνωστικισμός του κώλου, και παπαρολογίες.
Αλλά ο ποιητής έχει έχει ένα δίκιο...
Τί λέτε; Για να ανάψει η ελληνική συζήτηση...
Έτσι κι αλλιώς, νομίζω ότι όλοι όσοι γραφουν εδώ το κάνουν επειδή βαριούνται.
Laszlo Kovaks 
Comments:
Aυθόρμητο σχόλιο...

1)Αν νιω8εις ότι ο εαυτό σου σε κρατάει δέσμιο...και ψάχνεις να απελέυθερωθείς από σένα...την έχεις βαμμένη...
2)Δεν είναι κακό να έισαι δεσμευμένος με κάποια πράγματα...μαθαίνεις τα όρια σου...και μερικές φορές τα όρια μας βοηθάνε από το να μην τρελαθούμε και να ισορροπούμε...
3) Τι πιο απελευθερωτικό από το συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης, όταν βρίσκει ανταπόκριση...Τι πιο 'λέφτερο' από το να είσαι ευτυχισμένος μεσα σε μια ερωτική σχέση...να αγαπάς και να αγαπιέσαι...και να μη φοβάσαι να το εκφράσεις...?

fotonio
 
Post a Comment

<< Home
Οι περιπέτειες μερικών τυχαίων ανθρώπων στα midlands. Τίποτα δεν είναι όπως το φαντάζεσαι...

ARCHIVES
June 2005 / July 2005 /


Powered by Blogger